danas sam izdvojio malo vremena za amatersko testiranje USB wifija, ovog Airlive WL-1600USB. nisam imao pri ruci nikakve pouzdane "jače" antene tako da sam koristio samo ovu 5 dBi omnicu koja dolazi u paketu, a pojačao sam je uradi-sam metodom koja je opisana
ovdje, sklepano nabrzinu i sa materijalom koji sam našao. komad stiropora za template, nekakva alu mrežica za reflektor i malo ljepljive trake
access point koji je cilj ovog testiranja je gorespomenuti AirLive WL-5470AP v2, izlazna snaga je stavljena na standardnih 18 dBm i spojen je na 12 dBi omnicu. udaljenost je oko 800 m, a između antena je i prozor.
što se softvera tiče koristio sam Airlive Utility koji je na njegovom instalacijskom CD-u, vrlo praktičan
InSSIDer, i DC++ za mjerenje praktične brzine
u početku nisam ni mislio da će se povezati, 800m je jako puno za bilo koji uređaj bez nekih kupovnih antena ali neka veza je uspostavljena. slabašna, ali radi
brzina je u praksi bila nekih 200 kb/s što je jako loše, ali po ravnoj crti na grafu se može zaključiti da je stabilno. s obzirom na duljinu veze i nikakvu dodatnu investiciju - dobro je da uopće radi! stavljanjem paraboličnog reflektora situacija se prilično promijenila:
na screenshotu AirLive utility-ja je brzina 36 Mbps, no skakala je i na 54 Mbps. praktična brzina je skočila na nekih 1,6 MB/s što je prihvatljivo.
zaključak: USB wifi dobro radi, parabolični reflektor također

. s obzirom na cijenu od 140 kn uređaj je vrhunski i može se preporučiti, na manjim udaljenostima i bez dodatnih antena. slijedeće će biti mjerenje sa nekom panel ili grid antenom, i usporedba sa klasičnim access point uređajem